29.10.14

Студенти ЖДУ імені Івана Франка вивчають трипільську культуру

28 жовтня   студенти  історичного факультету ЖДУ імені Івана Франка взяли участь у роботі науково-практичного семінару «Українсько-трипільський  центр на Житомирщині», присвяченому 70-річчю з дня смертігромадського діяча, письменника та археолога, дослідника трипільської культури – Олега Ольжича.

Організаторами заходу виступили Спілка молодих художників Житомирщини та педагогічний колектив Городської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Коростишівського району.

Під час семінару своїми напрацюваннями ділились  науковці із Києва, місцеві краєзнавці, а також студент 4 курсу історичного факультету Володимир Цьопич з доповіддю «Кераміка пізнього Трипілля».

В рамках заходу відбулась презентація художньої виставки заслуженого художника України Юрія Камишного «На трипільській землі». Студенти також відвідали експозицію кераміки члена Спілки народних майстрів України Людмили Смолякової, де були представлені точні реконструкції предметів трипільського побуту. Ця ж майстриня за мотивами трипільських орнаментів створила й колекцію автентичного одягу, у демонстрації якого взяли участь юні франківки.  

Також учасникам семінару були проведені екскурсії на місце розкопок трипільського поселення ІІІ тис. до н.е. та  в сільський музей «Поліська хата».

Завершився семінар «Українсько-трипільський  центр на Житомирщині» символічним обрядовим дійством на Червоній горі. Прадавня богиня, на думку організаторів, має посприяти створенню у Городському Центру трипільської культури.


Нагадаємо, що Олег Ольжич - український письменник, громадський діяч та археолога, який досліджував поселення трипільської культури на теренах України. У 2004 році у Чернівцях вийшло друком україномовне перевидання його монографії «Шипинці. Мистецтво та знаряддя неолітичного селища».


Поділіться покликанням на наш сайт у своїх соціальних мережах:
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More