29.10.14

Круглий стіл до 80-річчя від дня народження проф. Б. А. Кругляка

Нещодавно у конференц-залі Житомирського державного університету імені Івана Франка відбувся круглий стіл, присвячений 80-річчю від дня народження академіка Нью-Йоркської академії наук, професора, доктора історичних наук, нашого земляка Бориса Абрамовича Кругляка (1934–1996).

Організаторами заходу була кафедра історії України ЖДУ імені Івана Франка та  кафедра гуманітарних і соціальних наук ЖДТУ. 

З привітальним словом на цьому заході виступила проректор з наукової і міжнародної роботи ЖДУ імені Івана Франка  Наталія Сейко.

Модератор конференції Микола Кордон, зокрема, зазначив, що постать Бориса Кругляка є талановитою, багатогранною, відомою не лише в Україні, а й далеко за її межами. Відомий вчений пройшов нелегкий, часто незаслужено тернистий шлях від учителя середньої школи нашого міста до професора вищого навчального закладу; працював вимушено за межами України, в інституті м. Сизрані Куйбишевської області, а на початку 1990-х років повернувся до рідного міста, де працював завідуючим кафедрою гуманітарних наук Житомирського державного політехнічного інституту.

Під час роботи круглого столу виступили з презентацією книги «Історик Борис Кругляк: Наукове надбання Житомирщини, України і світу: (Праці. Спогади. Матеріали)» онука вченого, доц. Кругляк М. Е. (ЖДТУ), головний редактор видавництва «Волинь» Г. П. Мокрицький. Тепле слово про свого учителя та наставника, про його наукову спадщину та людські якості було сказано докт. іст. наук, доц. Венгерською В. О., доц. Молчановим В. Б. (ст. наук. співроб. Інституту історії України НАН України, м. Київ), доц. Власюком І. М.  Із спогадами про видатного науковця виступили також доц. Дідківська О. І. (ЖДТУ), доц. Лутай М. Є. (ЖДУ ім. Івана Франка), а також В. І. Ліпінський (науковий співробітник Житомирського обласного краєзнавчого музею), студент 3-го курсу факультету інформаційно-комп’ютерних технологій ЖДТУ Д. Бейрак.

На заході були присутні студенти 4-го курсу історичного факультету ЖДУ імені Івана Франка, а також Житомирського державного технологічного університету. Круглий стіл пам’яті проф. Б. А. Кругляка став ще однією важливою подією на пошану видатних діячів Житомирщини, і, віримо в те, що його наукова спадщина буде використана у подальших наукових розвідках істориків, економістів, конференціях та читаннях з проблем соціально-економічної історії України.




Поділіться покликанням на наш сайт у своїх соціальних мережах:
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More