27.03.18

Минуле і сьогодення національної ідеї: викладачі історичного факультету провели науково-просвітницький лекторій про Миколу Сціборського

З нагоди 120-річчя від дня народження теоретика та ідеолога українського націоналізму, уродженця м. Житомира Миколи Сціборського 26 березня 2018 року в Домі української культури за участі викладачів та студентів історичного факультету ЖДУ імені Івана Франка відбувся науково-просвітницький лекторій «Національна ідея. Минуле і сьогодення». Ключовими спікерами заходу стали викладачі кафедри історії України: доктор історичних наук Сергій Стельникович та кандидат історичних наук Іван Ковальчук.
«Захід присвячений 120-річчю від дня народження Миколи Сціборського, уродженця Житомира, видатного теоретика українського самостійницького руху, який стояв біля витоків створення ОУН. Народившись у Житомирі 28 березня 1898 року, він, між іншим, навчався у Першій чоловічій гімназії (нині —приміщення центрального корпусу ЖДУ імені Івана Франка). Повернувшись з еміграції у складі похідної групи ОУН Андрія Мельника, загинув у рідному місті 30 серпня 1941 року. Найімовірнішою версією вбивства Миколи Сціборського є причетність до цього нацистів, які таким чином намагалися, по-перше, посилити розкол серед українських націоналістів, і, по-друге, убезпечити будь-які спроби їх консолідації. Житомирщина вшанувала пам'ять про видатного земляка: у 2016 році у Житомирі з'явилася вулиця Миколи Сціборського, а на одній із сесій обласної ради 2018 рік оголошено роком Миколи Сціборського», — розповідає доктор історичних наук Сергій Стельникович, який свого часу знайшов метричний запис про народження Миколи Сціборського і табель з оцінками з одного з предметів.
Під час науково-просвітницького лекторію Сергій Володимирович окреслив передумови і початковий етап діяльності українського самостійницького руху на Житомирщині. За словами дослідника, Друга світова війна та її початок створили передумови і стали черговим етапом для боротьби за відновлення державної незалежності України. І таке завдання стояло перед українським самостійницьким рухом, який на Житомирщині був представлений ОУН під керівництвом Андрія Мельника, ОУН під керівництвом Степана Бандери та Поліською Січчю Тараса Бульби-Боровця. Уподовж серпня-листопада 1941 року Житомирщина була найбільшим центром самостійницького руху. Активізації самостійницького руху сприяв прихід політичних емігрантів, серед яких був і Микола Сціборський.
Кандидат історичних наук Іван Ковальчук у своїй доповіді зосередив увагу на факті вбивства Омеляна Сеника та Миколи Сціборського, що сталося 30 серпня 1941 року в м. Житомирі. На сьогоднішній день в українській, і не тільки українській, історіографії визначено три головних суб’єкти, які могли здійснити це вбивство. Це, власне, бандерівці, представники радянських спецслужб та німецька каральна репресивна система. Саме на останній версії наголошував у своїй доповіді Іван Ковальчук.




Поділіться покликанням на наш сайт у своїх соціальних мережах:
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More