26.09.16

Участь викладачів кафедри історії України та студентів історичного факультету у ХVІ Міжнародній науковій конференції «Європейська солідарність. Роль католицького костелу в процесах європейської інтеграції» у Кракові



Делегація Житомирського державного університету імені Івана Франка у складі 6 викладачів і студентів історичного факультету на чолі з завідувачем, професором кафедри історії України, доктором історичних наук Вікторією Венгерською взяла участь у ХVІ Міжнародній науковій конференції «Європейська солідарність. Роль католицького костелу в процесах європейської інтеграції» у Кракові.
         ЖДУ ім. Івана Франка має партнерські стосунки з Папським університетом Яна Павла ІІ у Кракові, який був співорганізатором конференції. Тема солідарності в розумінні об’єднання різних суспільних груп у пошуках шляхів вирішення проблемних питань обговорювалась депутатами Європейського парламенту, науковцями, лідерами державних і громадських фондів і організацій та представниками різних релігійних конфесій.
Три панелі конференції, що розглядали питання забезпечення європейської безпеки, проблем міграції та політики енергозбережння завершились спільною дискусією щодо солідарності між релігійними організаціями. Доповідачами у ній виступили депутат Європейського парламенту від Словенії Алоїз Петерлє, представник Європейського Союзу у справах свободи релігійних переконань Ян Фігель, ксьондз, професор Шльонського університету, екс-голова Міжнародного екуменістичного союзу Юзеф Будняк, секретар Синоду Української греко-католицької церкви єпископ Богдан Дзюрак, секретар Святого Синоду Української Православної Церкви (КП), архієпископ Євстратій Зоря і заступник директора департаменту співпраці з церквами Української Православної Церкви (МП) Микола Данілевич.
В центрі виступів більшості доповідачів стояло питання забезпечення миру і державної безпеки України в контексті європейської безпеки. За підсумками конференції вирішення цього питання значною мірою залежить від спільних зусиль усіх європейських держав, цілеспрямованості і узгодження своїх дій різними громадськими і релігійними інституціями. Спільна участь у конференції науковців, політиків, громадських і релігійних діячів допомагає більш об’єктивному аналізу ситуації у світі та виробленню спільної конструктивної програми дій по забезпеченню миру і стабільності в регіонах. 





Поділіться покликанням на наш сайт у своїх соціальних мережах:
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More