26.09.17

КОНФЕРЕНЦІЯ ДО ЮВІЛЕЮ УТВОРЕННЯ ОБЛАСТІ

22-23 вересня в стінах історичного факультету була проведена Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція «Житомирщина: події і люди», приурочена до 80-річчя утворення Житомирської області та 75-річчя з дня народження відомого на Житомирщині краєзнавця, доктора географічних наук Миколи Костриці. Ініціаторами проведення конференції виступили Обласна організація Національної спілки краєзнавців України та Історичний факультет Житомирського державного університету імені Івана Франка.
 У роботі конференції взяв участь численний загал краєзнавців Житомирщини та інших областей, міст України. Конференцію відкрив голова правління Обласної організації Павло Скавронський. Він зачитав привітальний лист від голови Національної спілки краєзнавців, члена-кореспондента НАН України, заступника директора Інституту історії НАН України Олександра Реєнта. З привітальним словом до учасників звернувся декан історичного факультету ЖДУ імені Івана Франка доцент Олександр Жуковський. Активну участь у конференції взяли студенти 3-го курсу історичного факультету. Під час пленарного засідання прозвучали доповіді про сторінки історичного минулого Житомирщини. Зокрема, професор І. Ярмошик у доповіді «Житомир як адміністративний центр: формування управлінських функцій ХVІ – ХХ ст.» висвітлив етапи розвитку міста Житомира від маловідомого населеного пункту Київської землі до адміністративного центру області в умовах незалежної України. Доцент І. Ковальчук  повідомив про формування і діяльність структур ОУН А. Мельника на Житомирщині у другій половині 1941 р. Цікавим було повідомлення О. Провоторова про перейменування Звягеля у Новоград-Волинський. Інтерес викликала розповідь М. Весельського про його роботу в Антарктиді на науковій станції імені В. Вернадського. Загалом конференція пройшла у дружній творчій атмосфері. За матеріалами конференції видрукувано науковий збірник «Житомирщина: події і люди». – Бердичів, 2017 р.

Історичний факультет ЖДУ імені Івана Франка і надалі продовжуватиме співпрацю з Національною спілкою краєзнавців України. 














Поділіться покликанням на наш сайт у своїх соціальних мережах:
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More