09.09.17

Викладач кафедри історії України взяв участь у круглому столі «Традиційна культура та повсякденне життя російських старообрядців на Поділлі»

7 вересня 2017 р. у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї було відкрито виставку відомого українського вченого, доктора історичних наук С. В. Таранця і проведено круглий стіл на тему: «Традиційна культура та повсякденне життя російських старообрядців на Поділлі». Дослідник є членом Комісії з вивчення старообрядництва при Міжнародному комітеті славістів, працює на посаді старшого наукового співробітника Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України.

С. В. Таранець є організатором більше 100 наукових експедицій з вивчення старообрядницької культури, зокрема на Поділлі. Зібраний в ході експедиційної роботи матеріал ліг в основу колекції С. В. Таранця, частина якої експонується на виставці, доповненій цінними експонатами із зборів краєзнавчого музею. У експозиції представлені богослужебні та повчальні книги, образи, міднолита пластика (ікони, складні, хрести), одяг і побутові речі, що дозволяють познайомитися з унікальною культурою російських старообрядців, які за межами власної етнічної території намагалася зберегти власні традиції.

У рамках виставки було проведено круглий стіл за участю Преосвященного Никодима – єпископа Київського і всієї України, українських вчених, які давно займаються вивченням складних і дискусійних питань, пов’язаних з історією та культурою старообрядництва. Зокрема відомий в Україні дослідник старообрядництва, доктор історичних наук, доцент Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова О. А. Прігарін виступив з доповіддю «Старообрядці перед викликами глобалізації», кандидат історичних наук, доцент Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна П. В. Єремєєв – «Старообрядницькі громади Харківського регіону в ХІХ – на початку ХХ ст.: спроба історико-релігієзнавчої типологізації», кандидат історичних наук, старший викладач Житомирського державного університету ім. І. Я. Франко А. О. Сичевський – «Громади старообрядців Древлеправославної церкви Білокриницької ієрархії на Житомирщині в 1944–1961 рр.», старший науковий співробітник Вінницького обласного краєзнавчого музею А. В. Ліпська розповіла про історію створення музейної колекції пам’яток старообрядницької культури Східного Поділля.

Окрасою заходу став виступ Архієрейського хору Київської і усієї України єпархії РПСЦ з програмою «Престольні свята старообрядницьких храмів Поділля».
 



П. В. Єремєєв, О. А. Прігарін, С. В. Таранець, А. О. Сичевський













Поділіться покликанням на наш сайт у своїх соціальних мережах:
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More