03.03.16

Презентація документального фільму "Дві столиці"на історичному.

02 березня 2016 р. студенти та викладачі історичного факультету переглянули і обговорили документальний фільм «Дві столиці» виробництва Національної телекомпанії України.
Презентація фільму «Дві столиці» у ЖДУ імені Івана Франка започатковує показ документальних фільмів з циклу «Українська мрія» про нашу ближчу історію, яка потребує спокійного врівноваженого осмислення. Історію України радянської доби «Українська мрія» намагається трактувати з наукової точки зору, змальовувати виразно та нетривіально. Серед фільмів циклу «Українська мрія» розповіді про Миколу Хвильового і Олександра Шумського, Михайла Волобуєва та Володимира Винниченка, Віктора Петрова (В. Домонтовича) та Михайла Грушевського.
Презентував фільм відомий історик, керівник Центру історичної політології Інституту політичних та етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України, доктор історичних наук, професор Юрій Шаповал. Стрічка «Дві столиці» серед іншого розкриває простий прийом розбалансування українців на дві групи. Перша – з україноцентричним світоглядом, друга – з залишками пострадянського мислення і небажанням слухати іншого. Такий ментальний розкол є величезною проблемою українців.
Режисер фільму, співавтор сценарію і режисер Національної телекомпанії України Ірина Шатохіна пояснила, чому вирішили повернутися до стрічки, яка була відзнята ще у 2013: «Ми почали працювати над фільмом у 2013 році, адже у 2014 мав бути ювілей поверхня столиці до Києва і стрічка була підготовкою до цієї події, яка, до речі, не дуже була й висвітлена у ЗМІ. Та й трагічного 2014 нам було не до 70-річчя повернення столиці до Києва. Цей фільм викликає дуже багато асоціацій з подіями 2013-2014 років». Також додає, що події, про які йдеться у фільмі «Дві столиці» і які охоплюють період з 1919 по 1935 рік, відтворено за допомогою кінохроніки, що збереглася у державному архіві кіно-фото-фонодокументів ім. Пшеничного (Київ).











Поділіться покликанням на наш сайт у своїх соціальних мережах:
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More