10.09.15

ЦЕНТР ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ ТА ЄВРОАТЛАНТИЧНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА УКРАЇНИ інформує:

Європейський вибір наших пращурів

Президент Петро Порошенко вважає, що є всі підстави ототожнювати хрещення Русі-України князем Володимиром Великим зі свідомим європейським вибором. Виступаючи 28 липня на заходах із нагоди відзначення Дня хрещення Київської Русі-України і 1000-ліття смерті князя Київського Володимира Великого в Києві, він зазначив, що з прийняттям християнства Володимир не лише визначив європейський напрямок України, сприяв її духовному та науковому розвитку, а й поклав основи зв’язку держави з країнами Заходу.  

Європейський Союз фінансує державні кордони України

Європейська комісія надала Україні четвертий транш обсягом 8,55 мільйона євро в межах програми «Підтримка секторальної політики управління державним кордоном в Україні». Програма підтримує зусилля українського уряду для досягнення ефективного балансу між безпечними кордонами і законним рухом людей і товарів, орієнтуючись на стандарти й найкращі практики ЄС.

НАТО підтримує суверенітет й територіальну цілісність України

У НАТО вкотре висловили занепокоєння різною ескалацією насильства на сході України та запевнили, що будь-які спроби сепаратистів, підтримуваних Росією, захопити ще більше української території розглядатимуть як «неприйнятні для міжнародного співтовариства». Члени Альянсу підтвердили, що незалежна, суверенна і стабільна України, твердо віддана демократії та верховенству права, має ключове значення для безпеки в євроатлантичному регіоні.

Українці прагнуть у Європу

Такі результати липневого загальнонаціонального (крім Криму й окупованої частини Донбасу) опитування Інституту соціології. Відбувається консолідацію щодо вибору стратегічного напрямку розвитку України. Якщо до 2013 року включно інтеграцію з Росією та Білоруссю підтримувала більшість населення, то вже в липні 2014-го картина принципово змінилася. На запитання про ставлення до вступу України до Митного союзу відповідь «радше негативно» дали 58% опитаних, «позитивно» - 24%. Решта – вагається. В 2015 році ставлення до інтеграції з Росією погіршилося ще відсотків на п’ять. На 5% додалося прихильників Європейського Союзу.
Друга тенденція – істотне покращення ставлення до НАТО. Радше позитивно ставиться 43%, а радше негативно – 34%. До 2013 року пропорції були зворотні.
А за даними опитування, проведеного фондом «Демократичні ініціативи» та Українським центром економічних і політичних досліджень ім. Олександра Разумкова, вступ України до НАТО підтримуються 63,9% українців. 28,5% висловилися проти вступу країни до НАТО. 7,6% - не змогли дати відповідь. Всього опитали 2011 респондентів віком до 18 років.    

Ратифікація Угоди про асоціацію

Станом на 28 серпня лише дві із 28 країн-членів ЄС не ратифікували Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. Це – Греція та Кіпр. У Брюсселі Президент України Петро Порошенко і Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер домовилися звернутися до керівництва цих двох держав з проханням пришвидшити ратифікацію угоди.

Експорт зростає

Україна ввійшла до першої трійки експортерів зернових і стала першою з експорту соняшникової олії. При цьому головна особливість поточного маркетингового року – збільшення частки Китаю у структурі українського експорту зернових та соняшникової олії. 

Поділіться покликанням на наш сайт у своїх соціальних мережах:
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More