16.02.18

Науковці та представники влади і релігійних організацій обговорили актуальні питання

14 лютого викладачі кафедри філософії нашого університету взяли участь у Круглому столі "Релігійні організації Житомирщини в контексті головних викликів сьогодення: реалії і перспективи державно-конфесійних відносин", організованої Житомирською обласною державною адміністрацією за участю представників органів державної влади, релігійних організацій, науковців-релігієзнавців.

Обговорювали проблеми міжконфесійних конфліктів, реституції (повернення) державою колишнього майна релігійних організацій, створення музею історії релігій Житомирщини, реабілітації демобілізованих воїнів. Головний спеціаліст управління культури Олександр Пивоварський зазначив, що однією із самих важливих проблем у державно-церковних відносинах є реєстрація та перереєстрація статутів релігійних організацій та недостатнє нормативно-правове врегулювання переходу релігійної громади з однієї конфесії в іншу. Голова Житомирської державної обласної адміністрації Ігор Гундич заявив, що на Житомирщині в плані розвитку релігійних громад та міжконфесійних відносин панує спокій і цим ми завдячуємо тому, що є така рада, на якій ми можемо один з одним спілкуватися і чути один одного: "Якщо є питання один до одного, то ми намагаємося їх вирішувати за таким круглим столом. За цей період, мабуть, вже накопичилось багато питань, всі ці питання ми сьогодні обговоримо. Все, що залежить від нас, як від влади, ми максимально будемо виконувати, але ми не маємо втручатися, тому що влада не має права втручатися в релігію, але допомагати і сприяти в чомусь ми повинні". Також він наголосив на тому, що на сьогодні є необхідність збільшити штат працівників, які будуть займатися цими проблемами.
Також присутніх ознайомили про порядок здійснення альтернативної служби представниками релігійних організацій, в яких заборонено брати зброю до рук (І. Шульга), про зміни в законодавстві, що регулює питання освіти (М. Сюравчик), про необхідність збереження релігійними громадами автентичного вигляду архітектурних споруд – пам’яток культури, які їм належать (Т. Парфентієва). Завідувач кафедри філософії ЖДУ імені Івана Франка Микола Козловець наголосив, що сьогодні високий рівень довіри до церкви, тому суттєво зростає роль релігійних організації для консолідації українського суспільства. Нині особливо гостро стоїть потреба залучення до врегулювання державно-конфесійних відносин фахівців-релігієзнавців. Саме тому на історичному факультеті відкрито спеціальність "Філософія" спеціалізація "Релігієзнавство", ліцензовану міністерством освіти і науки.

Представники релігійних організацій вирішили провести окрему зустріч для обміну досвіду волонтерської діяльності, допомоги в реабілітації бійцям-учасникам АТО для вироблення консолідованої позиції у цих питаннях.







Поділіться покликанням на наш сайт у своїх соціальних мережах:
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More