Малюнки та ескізи учнів майстерні Києво-Печерської лаври XVIII ст.

Добірка візій є свідченням про художні та культурні зв’язки між українським та західноєвропейським мистецтвом.

Міста західної України на початку ХХ ст.

Колекція зображень зі старих поштових листівок.

Жителі Закарпаття на початку ХХ ст.

Добірка зображень жителів Закарпаття зі старих поштівок та фотографій.

Галицькі гуцули у 1930-х роках

Автор – німецький фотограф Ганс Гілденбранд, який в період між світовими війнами працював для National Geographic, зокрема, у 1930 та 1935 рр. в його об’єктив потрапили й українці-гуцули.

Антигітлерівські плакати часів Другої світової війни

Добірка раритетних радянських плакатів з карикатурами на А. Гітлера.

28.02.18

В.Стретович: "Потрібно повернути в молодих людей віру в нашу державу!"

21 лютого відбулося чергове засідання Філософського клубу "Sophia garden". Перед учасниками виступав відомий громадський діяч, народний депутат чотирьох скликань Володимир Стретович. Аналізували сучасну соціально-політичну, економічну, демографічну ситуації в Україні, обговорювали альтернативи подальшого розвитку держави. Детальніше дивіться у репортажі:

22.02.18

Презентація книги "Майдан від першої особи..."


20 лютого 2018 р. кафедра історії України Житомирського державного університету ім. І. Франка, на якій працює лабораторія «Візуальної антропології та усної історії», презентувала книгу «Майдан від першої особи. Регіональний вимір» в Домі української культури в Житомирі. За ініціативою Українського інституту національної пам’яті викладачі кафедри історії України взяли участь в проекті запису спогадів учасників регіональних Майданів, який здійснювався на базі Житомирської обласної телерадіокомпанії.

Завідувач кафедри історії України Венгерська В. В. представила присутнім першу частину книги, до складу якої увійшло 14 областей України, серед яких і Житомирська область. Впродовж  2015–2016 рр. викладачі кафедри Білобровець О. М., Ковальчук І. В., Максимов О. В., Сичевський А. О. записали 20 інтерв’ю з учасниками Житомирського Майдану, 10 з яких було представлено у книзі. Окрім розповідей учасників про події і враження тих днів, мотиви їх участі  і значення цього явища в їх власному житті і долі всієї України, в книзі подано хронологію подій, фото, документи і матеріали із соціальних мереж.
Серед учасників Майдану у Житомирі були і представлені у книзі викладачі університету – І. Хом‘як, В. Мойсієнко, М. Масловська. Зустріч завершилась  переглядом уривків кількох інтерв’ю та запитаннями до учасників проекту.



21.02.18

Профорієнтаційна робота кафедри всесвітньої історії у Пулинському районі

   20 лютого 2018 року було проведено профорієнтаційні заходи кафедри всесвітньої історії у Пулинському районі. Доцент кафедри І. М. Власюк відвідав загальноосвітню школу І – ІІІ ступенів смт Пулини та Вацлавпільську гімназію (с.Ясна Поляна). Активну допомогу кафедрі в організації заходів надав випускник історичного факультету ЖДУ ім. Івана Франка, вчитель історії Пулинської ЗОШ Ю. В. Грабовський. Зустрічі відбулися з учнями 11-х та 10-х класів. Учнів було проінформовано про переваги навчання на історичному факультеті, спеціальності, які вони можуть отримати; навчальний процес та виховні заходи, проведення практик, вступну кампанію 2018 року та ін. Вчителі історії названих шкіл активно досліджують історію району. Їх було запрошено до активної співпраці з викладачами історичного факультету, залучення учнів до участі в обласному конкурсі «Юний історик», студентсько-учнівській науковій конференції «Актуальні проблеми історії слов’янських народів», інших заходах кафедри і факультету.








19.02.18

Зустріч студентів історичного з народним депутатом України

16.02.2018 р. відбулась зустріч студентів історичного факультету з народним депутатом України, головою Народного руху України Кривенком Віктором Миколайовичем та активом Руху Житомирської області. Зустріч була приурочена вшануванню пам яті видатного державника, громадського, політичного діяча Вячеслава Чорновола. Перед зустріччю з студентами гості разом з проректором з наукової та міжнародної діяльності професором Сейко Н.А. і деканом історичного факультету Жуковським О.І. обговорили важливі питання стану вищої освіти в Україні загалом та в нашій області зокрема. Після цікавої і змістовної дискусії Віктор Миколайович в 107 ауд. виступив перед студентами із своїм бачення сучасної політичної ситуації, розсказав про себе, підняв питання важливості української мови для нашої держави. Нажаль, хронологічні рамки зустрічі не дали змогу всім бажаючим в аудиторії поставити своє запитання народному депутату України.




16.02.18

Науковці та представники влади і релігійних організацій обговорили актуальні питання

14 лютого викладачі кафедри філософії нашого університету взяли участь у Круглому столі "Релігійні організації Житомирщини в контексті головних викликів сьогодення: реалії і перспективи державно-конфесійних відносин", організованої Житомирською обласною державною адміністрацією за участю представників органів державної влади, релігійних організацій, науковців-релігієзнавців.

Обговорювали проблеми міжконфесійних конфліктів, реституції (повернення) державою колишнього майна релігійних організацій, створення музею історії релігій Житомирщини, реабілітації демобілізованих воїнів. Головний спеціаліст управління культури Олександр Пивоварський зазначив, що однією із самих важливих проблем у державно-церковних відносинах є реєстрація та перереєстрація статутів релігійних організацій та недостатнє нормативно-правове врегулювання переходу релігійної громади з однієї конфесії в іншу. Голова Житомирської державної обласної адміністрації Ігор Гундич заявив, що на Житомирщині в плані розвитку релігійних громад та міжконфесійних відносин панує спокій і цим ми завдячуємо тому, що є така рада, на якій ми можемо один з одним спілкуватися і чути один одного: "Якщо є питання один до одного, то ми намагаємося їх вирішувати за таким круглим столом. За цей період, мабуть, вже накопичилось багато питань, всі ці питання ми сьогодні обговоримо. Все, що залежить від нас, як від влади, ми максимально будемо виконувати, але ми не маємо втручатися, тому що влада не має права втручатися в релігію, але допомагати і сприяти в чомусь ми повинні". Також він наголосив на тому, що на сьогодні є необхідність збільшити штат працівників, які будуть займатися цими проблемами.
Також присутніх ознайомили про порядок здійснення альтернативної служби представниками релігійних організацій, в яких заборонено брати зброю до рук (І. Шульга), про зміни в законодавстві, що регулює питання освіти (М. Сюравчик), про необхідність збереження релігійними громадами автентичного вигляду архітектурних споруд – пам’яток культури, які їм належать (Т. Парфентієва). Завідувач кафедри філософії ЖДУ імені Івана Франка Микола Козловець наголосив, що сьогодні високий рівень довіри до церкви, тому суттєво зростає роль релігійних організації для консолідації українського суспільства. Нині особливо гостро стоїть потреба залучення до врегулювання державно-конфесійних відносин фахівців-релігієзнавців. Саме тому на історичному факультеті відкрито спеціальність "Філософія" спеціалізація "Релігієзнавство", ліцензовану міністерством освіти і науки.

Представники релігійних організацій вирішили провести окрему зустріч для обміну досвіду волонтерської діяльності, допомоги в реабілітації бійцям-учасникам АТО для вироблення консолідованої позиції у цих питаннях.







14.02.18

Викладачі історичного факультету провели профорієнтаційну роботу в Баранівці

13 лютого 2018 р. викладачі історичного факультету Міщук Г. А., Маркевич О. В. провели профорієнтаційну роботу в м.Баранівка в 10-11-х класах Баранівської загальноосвітньої школи №2 імені Ольги Сябрук.

Зустріч пройшла в формі бесіди. Викладачі давали відповіді на питання учнів про спеціальності, умови вступу, проживання в гуртожитку. Крім того, викладачі розповіли про діяльність історичного факультету, його традиції, роздали рекламну продукцію факультету.

02.02.18

Профорієнтаційна робота 1.02.2018 р. кафедри всесвітньої історії у м. Новограді-Волинському

1 лютого 2018 року було проведено профорієнтаційні заходи всесвітньої історії у м. Новограді-Волинському. Доцент кафедри І. М. Власюк, за активної підтримки та допомоги магістранта історичного факультету Р. Мосійчука,  відвідав п’ять загальноосвітніх закладів міста: гімназію ім. Лесі Українки, міський колегіум, загальноосвітні школи №2, 3, 5.
  В ході зустрічі з учнями 11-х та 10-х класів історичний факультет Житомирського державного університету ім. Івана Франка було представлено як один з перспективних для навчання майбутніх студентів, охарактеризовано навчальний процес, умови для навчання студентів, науково-дослідну діяльність студентів та викладачів, виховні заходи. Учнів також було запрошено до активної участі у ІІІ обласному конкурсі «Юний історик» та VІІ регіональній студентсько-учнівській конференції «Актуальні проблеми історії слов’янських народів» (29 березня 2018 р.).






ПРОФОРІЄНТАЦІЙНА РОБОТА КАФЕДРИ ВСЕСВІТНЬОЇ ІСТОРІЇ

      1 лютого викладачі кафедри всесвітньої історії  (проф. Стародубець Г.М. і доц. Опанащук П.В.) та кафедри філософії (доц. Стародубець В.О.) з профорієнтаційною метою відвідали низку шкіл м. Коростишева. Учні 10-11 класів загальноосвітніх шкіл №№ 1, 3 з цікавістю слухали інформацію про наш університет загалом, та історичний факультет, зокрема. Особливе зацікавлення слухачів викликала інформація про відкриття нової спеціалізації на нашому факультеті – країнознавство та міжнародний туризм. Сподіваємося, що випускники м. Коростишева з-поміж інших вишів оберуть для навчання саме наш університет і наш історичний факультет.











Профорієнтаційна робота кафедри всесвітньої історії

1 лютого викладачі кафедри всесвітньої історії  (проф. Стародубець Г.М. і доц. Опанащук П.В.) та кафедри філософії (доц. Стародубець В.О.) з профорієнтаційною метою відвідали Коростишівський педагогічний коледж та гуманітарну гімназію №5  м. Коростишева. Студентки випускниці коледжу уважно слухали інформацію про наш факультет і спектр спеціальностей, які вони можуть отримати, в разі вступу і закінчення навчання тут.
    Дуже цікавою і допитливою виявилася слухацька аудиторія випускних класів гуманітарної гімназії № 5. Школярі вже обрали для себе гуманітарну сферу освіти, тому інформація про потенційні можливості випускника історичного факультету для вибору професії (історик-науковець, вчитель історії, працівник у сфері права, туристичного бізнесу, політики та громадянського суспільства) викликала у них жвавий інтерес. Маємо сподівання, що багато хто з цих розумних і допитливих молодих людей обере для навчання саме наш університет і наш факультет.










01.02.18

ВИКЛАДАЧІ КАФЕДРИ СПЕЦІАЛЬНИХ ІСТОРИЧНИХ ДИСЦИПЛІН ТА ПРАВОЗНАВСТВА ПРОДОВЖУЮТЬ ПРОФОРІЄНТАЦІЙНУ РОБОТУ

1 лютого 2018 р. викладачі кафедри спеціальних історичних дисциплін та правознавства Житомирського державного університету ім. Івана Франка доцент Магась-Демидас Ю.І. та старший викладач Маркевич О.В. з метою проведення профорієнтаційної роботи відвідали Житомирську ЗОСШ № 16 та зустрілися з учнями 9-го й 10-го класів.

Зустріч відбулася в цікавій інтерактивній формі. Старший викладач Маркевич О. В. провела пізнавальну гру стосовно прав неповнолітніх, а доцент Магась-Демидас Ю.І. ознайомила дітей із цікавими прикладами з історії правової практики.
О. В. Макревич розповіла також учням переваги навчання на історичному факультеті та спеціальності, за якими здійснюється підготовка фахівців на ньому. Було роздано рекламні буклети історичного факультету.
Зустріч викликала жвавий інтерес, запитання школярів стосувалися правил вступу на факультет, роботи юридичної клініки, юридичної та археологічної студентських практик, а також можливості участі у роботі щорічної науково-практичної конференції з прав людини, що проводиться кафедрою спеціальних історичних дисциплін та правознавства.




ПРОФОРІЄНТАЦІЙНА ЗУСТРІЧ ВИКЛАДАЧІВ КАФЕДРИ СПЕЦІАЛЬНИХ ІСТОРИЧНИХ ДИСЦИПЛІН ТА ПРАВОЗНАВСТВА З МАЙБУТНІМИ АБІТУРІЄНТАМИ


31 січня 2018 р. викладачі кафедри спеціальних історичних дисциплін та правознавства Житомирського державного університету ім. Івана Франка доцент Рудницька О.П., доцент Магась-Демидас Ю.І. та старший викладач Зосімович О.Ю. відвідали Житомирську СЗОШ № 12 та провели профорієнтаційну роботу в 11-х класах.
Зустріч пройшла в формі правового тренінгу «Я маю права!», в рамках якого було проведено пізнавальну вікторину та короткий інформаційний екскурс в історію правової практики.
Крім того, викладачі кафедри розповіли про діяльність історичного факультету, ознайомили учнів із особливостями та перевагами спеціальностей, за якими тут здійснюється підготовка студентів, роздали рекламну продукцію факультету.
У ході зустрічі викладачі давали відповіді на питання одинадцятикласників, що стосувалися прав неповнолітніх, зокрема абітурієнтів, а також навчання на історичному факультеті.





Поділіться покликанням на наш сайт у своїх соціальних мережах:
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More