08.12.17

Презентація проекту «Історія єврейського Житомира»


6 грудня 2017 р. на історичному факультеті Житомирського державного університету імені Івана Франка відбулась презентація проекту «Історія єврейського Житомира», який реалізується Центром юдаїки, Лабораторією візуальної антропології та усної історії, що діють на кафедрі історії України, та відділом общинного розвитку Житомирського Благодійного центру «Хесед Шломо». Проект складається із двох частин – монографії «Історія євреїв Житомирщини», автором якого є керівник центру юдаїки к. і. н., доц. Рудницька Н. В. та відео-архіву усних свідчень. В монографії знайшли відображення особливості життя єврейських громад в регіоні в різні історичні періоди, вплив євреїв на економічні, фінансові, торговельні та культурні процеси.

Студенти історичного факультету Дарина Олефір (2 курс), Юлія Федоренко та Вікторія Пустишева (4 курс) розробили анкети для роботи з респондентами різних вікових і професійних груп. Основна проблематика  питань стосувалась особливостей відродження єврейської громади нашого регіону після завершення Другої світової війни та Голокосту. Також до кола зацікавлень істориків увійшли: освітній рівень та професійна діяльність представників єврейських громад Житомира та області. Всі свідчення зафільмовані, зібрані цікаві фотодокументи. 
Реалізація подібних проектів дозволяє студентам-історикам засвоювати нові прикладні методики досліджень, а поширення, презентація подібних проектів дозволяє долати негативні стереотипи, які зберігаються в нашому суспільстві та рухатись вперед у формуванні громадянської нації в Україні, невід’ємною частиною якої є євреї. 




Поділіться покликанням на наш сайт у своїх соціальних мережах:
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More