01.10.18

Викладачі кафедри історії України взяли участь у роботі міжнародної наукової конференції «1918 рік в історії Центрально-Східної Європи: до 100-річчя проголошення незалежності УНР та 120-річчя відродження Польської державності»

27-28 жовтня 2018 р. завідувач кафедри історії України Вікторія Венгерська та доцент кафедри Ольга Білобровець взяли участь у роботі міжнародної наукової конференції «1918 рік в історії Центрально-Східної Європи: до 100-річчя проголошення незалежності УНР та 120-річчя відродження Польської державності». Захід відбувався у Харківському національному університеті імені Василя Каразіна. 
Форум зібрав відомих та молодих вчених практично з усіх університетських центрів України та Польщі. Конференція розпочалась із відкриття виставки в музеї історії університету «Українські сліди на Пйотрковській землі». На пленарному засіданні виступили: Януш Яблонський, Генеральний Консул Республіки Польща у Харкові, Михайло Станчев, професор, декан історичного факультету Харківського національного університету, Володимир Кравченко, директор Програми сучасних українських студій Канадського інституту українських студій Альбертського університету. Серед презентацій, які були проведені на пленарному засіданні – нові книги професорів Л. Жванко, А. Киридон, С.Трояна, а також видання нашого університету «Intermarum: історія, політика, культура». 
Робота конференції складалась із трьох секційних блоків та круглого столу «Українсько-польські відносини 1918-1921 рр.: уроки історії та виклики сучасності». Історики нашого університету виступали та брали участь у дискусіях секції «Українці та поляки в умовах Першої світової війни». Теми доповідей В.Венгерської та О.Білобровець, відповідно: «Національні військові частини в умовах Великої війни: спільні витоки, відмінності та політичні наслідки діяльності» та «Ставлення польського суспільства в Україні до створення національної армії в роки Першої світової війни». Керували роботою секції професор Дмитро Чорний (Харків) та професор Маріуш Коженьовський (Люблин). Участь у конференції традиційно дає можливість безпосереднього спілкування із колегами, з якими вже маємо тривалі й плідні наукові контакти, а також дозволяє налагоджувати нові. Неповторна атмосфера другої столиці а також найдавнішого університету нашої країни сприяли проведенню змістовних й цікавих дискусій. 
Сприяли успішній організації конференції Канадський інститут українських студій Альбертського університету та Генеральне консульство республіки Польща у Харкові.









Поділіться покликанням на наш сайт у своїх соціальних мережах:
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More