23.05.18

Літня школа на історичному факультеті

Протягом 14–21 травня на історичному факультеті тривала робота науково-практичного семінару у формі літньої школи «Мікроісторія, усноісторичні дослідження та пам’ять про Голокост на Житомирщині». Школа містила потужну теоретичну та не менш цікаву й змістовну практичну складову. Протягом п’яти днів студенти, аспіранти, викладачі історичного факультету разом із представниками Берлінського Меморіалу «Денкмаль», Українського Інституту вивчення історії Голокосту здійснили поїздки до таких населених пунктів: Бараші (Ємельчинський район), Любар, Бердичів, Колодянка (Новоград-Волинський район) метою цих поїздок було зібрання усних історій, свідчень як очевидців подій Другої світової війни, так і тих, хто отримувував інформацію від представників старших поколінь.
Було опитано близько 100 респондентів в названих населених пунктах, учасники польових досліджень відвідали місця масових розстрілів євреїв. Одним із завдань програми, в якій взяли участь наші історики, є збереження пам’яті про загиблих євреїв, не лише шляхом будівництва меморіалів та пам’ятних знаків, а й через формування шанобливого ставлення мешканців невеликих населених пунктів до своїх колишніх сусідів, які стали жертвами одного з найстрашніших в історії людства геноцидів.
Студенти продовжать свою участь у проекті, адже попереду складна та кропітка робота із транскрибування зібраних інтерв’ю та підготовки їх до подальшого використання дослідниками як частини усноісторичного архіву, так і підготовки до публікацій. Під час участі у роботі науково-практичного семінару історики здобули новий досвід, через практичне використання знань та засвоєння додаткового інструментарію усноісторичних досліджень. Співпраця із провідними українськими академічними та міжнародними науково-дослідними інституціями дозволяє залучати наших студентів до цікавих проектів й знаходити своє місце в професії.













Поділіться покликанням на наш сайт у своїх соціальних мережах:
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More