25.11.15

Відбувся VII Міжнародний науковий семінар пам’яті В’ячеслава Липинського.

24 листопада 2015 р. на базі історичного факультету Житомирського державного університету ім. І. Франка відбувся VII Міжнародний науковий семінар пам’яті В’ячеслава Липинського.
Розпочалася зустріч з покладання квітів до пам’ятної дошки В’ячеслава Липинського, де виступили Шевчук А.В., Рудницький С.В. та Т.Щепанський.
Семінар, привітальним словом, розпочав господар факультету, декан - Жуковський О. І. Він повідомив. що семінар присвячений геополітичним викликам сьогодення, які постали перед Україною, а також обґрунтував актуальність питань, які сьогодні розглядалися.
Рудницький С.В. – голова Польського наукового товариства в Житомирі та один із співорганізаторів семінару наголосив, що в цьому році було вперше об’єднано студентську та викладацьку секції. На його думку, це хороше нововведення, яке буде втілене і в наступні роки. Сергій Владиславович представив учасників та гостей семінару.
В рамках польсько-української співпраці одним із учасників семінару став представник Катинського музею , відділу Музею Війська Польського –Tomasz Sczepanski з виступом «Wspołczesne zagrożenia geopolityczne i demograficzne Zachodu w świetle doktryny Feliksa Konecznego». Він зауважив, що існування двох цивілізацій на одній території неминуче призведе до конфлікту.
Великий інтерес викликав виступ Володимира Смолянюка «Між каталізом і катарсисом(на прикладі воєнної політики сучасної України)». Він зауважив, що катарсис – це вища форма трагізму, який очищає та показує шлях до спасіння. Останні події в Україні ознаменовані цим явищем, а ціною за очищення стали 10 тис. загиблих , 8% територій та 400 км. кордону. Ця ситуація стала каталізатором для пришвидшення змін в суспільстві , зокрема перегляд ставлення до Збройних сил держави.
Володимир Горбатенко – представник Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, зауважив, що зовнішньополітичні проблеми України в першу чергу пов’язані з недосконалістю внутрішньої модернізації. Він окреслив проблеми, завдання модернізації,а також дав прогноз на майбутнє у разі успішності проведення розпочатих реформ. Також ми прослухали виступи Ю.Кондратюк «Виграна війна та програний мир: геополітичні наслідки битви під Конотопом (1659 р.)», Г.Стародубець – «Рускій мір» як складова політики неосталінізму», студентів - Д. Морару «Місце діаспори у геополітиці Угорщини» та А.Маркиш – «Польський досвід реалізації політики пам’яті по відношенню до співвітчизників за кордоном»
Останнім виступив Максим Розумний з темою «Імперія проти демократії:сценарії російської експансії». Він провів аналогії подій в Україні і трьома поділами Речі Посполитої та зауважив, що метою агресії з боку Росії є «втрата резистентності» України.
Завершився семінар додатковими питаннями та зауваженнями, які виникли в ході доповідей. У виступах учасників прозвучало багато цікавих ідей щодо виходу України з кризової ситуації та повернення тимчасово окупованих територій.






Поділіться покликанням на наш сайт у своїх соціальних мережах:
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More