07.05.19

Науково-теоретичний семінар на тему: «Європейські традиції міського самоврядування на українських землях»

15 квітня 2019 року на базі Державного архіву Житомирської області (ДАЖО) відбувся науково-теоретичний семінар на тему: «Європейські традиції міського самоврядування на українських землях». Актуальність теми пов’язана із сучасним розвитком самоврядування в Україні, осмисленням історичного досвіду розвитку магдебурзького права. Організаторами заходу були викладачі кафедри всесвітньої історії. У роботі семінару взяли участь студенти 12, 22, 32 груп історичного факультету. З вітальним словом до учасників заходу виступила заступник директора ДАЖО Н. Г. Шимченко, яка побажала плідної роботи студентам та викладачам історичного факультету, тісної співпраці з Державним архівом Житомирської області у рамках відповідної угоди з Житомирським державним університетом імені Івана Франка. Модератором заходу був к. і. н., доц. І. М. Власюк. На семінарі було заслухано та обговорено такі питання:
1. Становлення та розвиток міського самоврядування в Європі (доц. А. В. Шевчук).
2. Особливості політичного устрою середньовічних міст (студентка ІІ курсу історичного факультету М. Хілевич).
3. Магдебурзьке право в Речі Посполитій (доц. Г. А. Міщук).
4. Запровадження магдебурзького права в містах Волині-Житомирщини (ХV–ХVІІІ ст.) (студент І курсу історичного факультету С. Слободянюк).
5. Занепад та скасування магдебурзького права на Правобережній Україні (кінець ХVІІІ – перша половина ХІХ ст.) в оцінці українських та закордонних істориків (В. Шандра та Й. Петровський-Штерн) (студенти ІІІ курсу історичного факультету Д. Осецький та М. Комаренко).
З документами про діяльність магістратів Волинської губернії у фондах Державного архіву Житомирської області присутніх ознайомив головний спеціаліст Державного архіву Житомирської області Р. Ю. Кондратюк.
Загалом, семінар було проведено на належному науково-теоретичному та методичному рівнях; він викликав інтерес з боку студентів та викладачів історичного факультету.

Поділіться покликанням на наш сайт у своїх соціальних мережах:
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More