06.12.18

Завідувач кафедри історії України Венгерська В.О. брала участь у роботі наукового семінару «Критичне осмислення історії – посилення демократії», який проходив у німецьких Лейпцигу та Брауншвейгу.

Протягом 24-30 листопада завідувач кафедри історії України Венгерська В.О. брала участь у роботі наукового семінару «Критичне осмислення історії – посилення демократії», який проходив у німецьких Лейпцигу та Брауншвейгу. Свою роботу він розпочав у Лейпцігському університеті, при якому функціонує Молдова–Інститут, що спеціалізується на проведенні наукових семінарів, літніх шкіл, конференцій, присвячених політиці пам’яті, історичній політиці, зокрема й дослідженню викладання історії на пострадянському просторі у порівняльній перспективі із західноєвропейськими зразками. Основна частина семінару проходила у місті Брауншвейгу, в якому функціонує єдиний у світі інститут імені Георга Еккерта, який спеціалізується на дослідженнях змісту програм та шкільних підручників з історії, географії, релігієзнавства. Інститут розпочав свою роботу у 80-х рр. ХХ ст. В ньому зібрані підручники та навчальні програми з усього світу, представлені й українські підручники. Учасники семінару з України, Німеччини, Молдови, Білорусі, Франції, Мексики та Росії виступили із доповідями, присвяченими аналізу змісту програм та шкільних підручників у власних країнах. Особливий акцент було зроблено на представлені тоталітарних періодів в історії країн, політичного терору, Другої світової війни та геноцидів. Учасники мали можливість попрацювати із фондами бібліотеки, обмінятись думками та досвідом, що в умовах формування в Україні нової школи та залучення наших викладачів до експертизи підручників, є особливо актуальним. 
Семінар містив й цікаву культурну програму – екскурсії пам’ятними місцями Лейпцига та Брауншвейга, музична та освітня історія міст, найстарший єврейський музей в Європі (Брауншвейг) та Галерея Ульріха (Брауншвейг), в якій представлені полотна майстрів голландського та німецького живопису, починаючи від ХІV ст., картини та графіка Брейгеля-старшого, Рубенса, Ван дер Меєра, Матіса, Шагала та інших видатних майстрів. У Лейпцигу учасники відвідали унікальний в сенсі експозиції та використання цілком нових підходів до формування експозиції сучасного музею Будинок історії, в якому відображено радянський період в історії НДР. Звісно ж, складно не згадати й про cвяткову атмосферу німецьких міст напередодні Різдва та Нового року, в яких вже розпочали свою роботу різдвяні ярмарки. Участь у подібних семінарах відкриває нові можливості, нові наукові контакти та відкриває нові перспективи міжнародного співробітництва.














Поділіться покликанням на наш сайт у своїх соціальних мережах:
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More